Σάββατο , 20 Αυγούστου 2022
Breaking News
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Στον κινηματογράφο Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος θα προβληθούν από τις 10 έως τις 15 Μαΐου 2022 ταινίες με θέμα την αρχαιολογία του… αύριο.

Χριστίνα Τσατσαράγκου

Ένας θεσμός 25 χρόνων, το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 10 – 16 Μαΐου 2022, με θεματικό τίτλο “Οικουμενική Κοινότητα”.

Πρόκειται για τη διοργάνωση που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η σκηνοθέτης Μέμη Σπυράτου και υλοποιείται από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτισμού “Οδύσσεια” σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ (ICOM).

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος από τις 10 έως τις 15 Μαΐου 2022, ενώ η Απονομή των Βραβείων θα πραγματοποιηθεί στο ΟΛΥΜΠΙΑ Δημοτικό Μουσικό Θέατρο “Μαρία Κάλλας” στις 16 Μαΐου 2022, όπου η Μαρία Φαραντούρη στον Αστερισμό της Ανδρομέδας θα ερμηνεύσει Μίκη Θεοδωράκη στον οποίο αφιερώνεται το Φεστιβάλ.

H θεματολογία του φεστιβάλ είναι η αρχαιολογία με την ευρύτερη έννοια του όρου: Αρχαιότητα, Μεσαίωνας, λαϊκές τέχνες, παραδόσεις, βιομηχανική αρχαιολογία, η πολιτιστική κληρονομιά, η καταγραφή του κάθε κόσμου, που νομοτελειακά χάνεται, το σήμερα που γίνεται η αρχαιολογία του αύριο, φέρνοντας σε επαφή ανθρώπους, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά κι από όλον τον κόσμο, ανθρώπους-ονειρευτές μιας καλύτερης ζωής.

Persepolis Chicago
Persepolis Chicago / Orod Attarpour / ΙΡΑΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΩΝ
Φέτος – όπως λένε οι διοργανωτές – υπήρξε ρεκόρ συμμετοχής ταινιών από όλο τον κόσμο. Υποβλήθηκαν περισσότερες από 1.300 ταινίες από 100 χώρες, κάνοντας το έργο της Προκριματικής Επιτροπής πάρα πολύ δύσκολο!

“Το φεστιβάλ αυτό είναι εθνική υπόθεση”
“Η λεγόμενη αρχαιολογική ταινία δεν πραγματεύεται μόνο την έρευνα, τις ανασκαφές, τις ανακαλύψεις των αρχαιολόγων και τα μνημεία που δημιούργησαν οι άνθρωποι, αλλά τις συνθήκες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κάθε εποχής. Είναι πολυσύνθετο έργο με επιστημονικές, κοινωνικές, πολιτικές, κυρίως όμως ανθρωπολογικές λεπτομέρειες. Και δεν αφορούν τον άνθρωπο συγκεκριμένου γεωγραφικού τόπου και χρόνου, αλλά τον άνθρωπο απανταχού, την ‘οικουμενική Κοινότητα'” επισημαίνει η ψυχή του Φεστιβάλ και Πρόεδρός του, κ. Μέμη Σπυράτου. Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη.

“Το φεστιβάλ αυτό είναι εθνική υπόθεση” είπε στη συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης ο Διευθυντής του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ, Δημήτρης Κομνηνός, ο οποίος επεσήμανε ότι πίσω από την υλοποίηση του Φεστιβάλ υπάρχει ένας πραγματικός αγώνας όλων των συνεργατών και συντελεστών. “Η στήριξη της πολιτείας θα πρέπει να είναι διαρκής. Η Ελλάδα είναι ταυτόσημη με την έννοια της αρχαιολογίας. Φτιάξαμε ένα δυνατό φεστιβάλ και είχαμε να επιλέξουμε μέσα από 80 ταινίες από 110 χώρες του κόσμου” είπε ο κ. Κομνηνός.

The Dream of Eternal Life
The Dream of Eternal Life /Javier Trueba /ΙΣΠΑΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΩΝ
Η Πρόεδρος Ε.Ο.Τ. Άντζελα Γκερέκου απεσήμανε: “O ΕΟΤ είναι συμπαραστάτης στο σπουδαίο αγώνα του φεστιβάλ που συντελεί στο να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη. Λαός χωρίς ιστορία δεν έχει μέλλον. Το έργο σας είναι πολύ σπουδαίο”.

Με τη σειρά του ο Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, κ. Νίκος Σταμπολίδης είπε: “Το κοινό θα αξιολογήσει αυτό το Φεστιβάλ που είναι ομαδική υπόθεση και έγινε με αγώνα και αγωνίες. Το φεστιβάλ αυτό έρχεται επίσης να δείξει στους μαθητές Λυκείου και στους φοιτητές μας ότι η αρχαιολογία δεν είναι μία επιστήμη μόνο της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος, γιατί ασχολείται με όλο το φάσμα της ανθρώπινης φύσης από τον Homo erectus μέχρι σήμερα. Ένα κομμάτι που δεν ξέρουν οι φοιτητές είναι αυτό το δημιουργικό. Ότι δηλαδή μπορούν να ασχολούνται και με ταινίες και με σενάρια που προσθέτουν τον μέσο άνθρωπο τη γοητεία της κινούμενης εικόνας”.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου (05/05) ήταν και οι: Μανόλης Κορρές (Αρχιτέκτονας και Πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης), Δήμος Αβδελιώδης (σκηνοθέτης), Τέτη Χατζηνικολάου (Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Συμβουλίου Μουσείων), Μαρία Κομνηνού (Πρόεδρος της Ταινιοθήκης) και Μαρία Στασινοπούλου (συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας).

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ “Αγών”
Η Μέμη Σπυράτου το 1995, εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός διετούς (biennale) Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας στην Ελλάδα, έπειτα από τρεις βραβεύσεις της σε αρχαιολογικά φεστιβάλ του εξωτερικού (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο). Θεώρησε πως είναι εθνικό ζήτημα η δημιουργία ενός αντίστοιχου φεστιβάλ στην Ελλάδα, χώρα, συνυφασμένη με την ίδια την έννοια της αρχαιολογίας, στην οποία δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο, ειδικά τη στιγμή που η Ευρώπη έσφυζε από φεστιβάλ ταινιών αρχαιολογικού περιεχομένου (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Eλβετία, κ.ά.).

The 1001 faces of Palmyra
The 1001 faces of Palmyra ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΩΝ
H Πρώτη Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου- ΑΓΩΝ, πραγματοποιήθηκε το 1996, κυρίως χάρη στην έμπρακτη στήριξη της Λένας Σαββίδη και της αρχαιολόγου Άννας Λαμπράκη, εκδότριας του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες».

Στα 25 χρόνια της πορείας του, ο ΑΓΩΝΑΣ εξελίχθηκε σε θεσμό όχι απλώς πανελλαδικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας. Το αποδεικνύουν οι συνεργασίες με σημαντικούς φορείς (National Gallery of Art-Washington, Goethe Institut, Πρεσβεία της Γαλλίας, Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Τουρισμού, Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, κ.ά.) και προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού και της επιστήμης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η προβολή ταινιών από μεγάλα δίκτυα (BBC, RAI, ARTE, ZDF και φυσικά ΕΡΤ και ΡΙΚ), αλλά και η μεγάλη αποδοχή από το ευρύ κοινό που ακολουθεί πιστά τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια.

The moving statues of Alexandria
The moving statues of Alexandria / Raymond Collet / Γαλλία ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΩΝ
Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ τελεί υπό τις ύψιστες Αιγίδες της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ε.Ο.Τ. της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

The Lions of Lissa
The Lions of Lissa / Nicolò Bongiorno ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΩΝ

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας “Αγών”
58 ταινίες από 15 χώρες θα διαγωνιστούν για τα θεσπισμένα βραβεία του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ.

Θεσπισμένα Βραβεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Αγών:

Grand Prix / Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής
Director / Σκηνοθεσίας
Archaeological Film / Αρχαιολογικής Ταινίας
Screenplay / Σεναρίου
Cinematography / Φωτογραφίας
Educational Film / Εκπαιδευτικής ταινίας
Originality in Conception / Πρωτοτυπίας στη Σύλληψη
Short Film / Τα «μικρά» του ΑΓΩΝΑ (ταινίες διάρκειας έως 10’)
Ειδικό θεματικό βραβείο Ecumenical Community / Οικουμενική Κοινότητα
Βραβείο Κοινού (Θα αναδειχθεί έπειτα από on-site ψηφοφορία του κοινού στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος)
Το βραβείο για τη Συνολική Προσφορά του στον Κινηματογράφο απονέμεται στον οικουμενικό Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ εκτίθενται έργα της Καίτης Μαυρομμάτη με τίτλο Αλεξάνδρεια – Αθήνα στο φουαγιέ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά του Άουσβιτς
Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά του Άουσβιτς (Ισπανία, 2021) ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΩΝ
Συντελεστές και Κριτικές Επιτροπές
Διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου, της αρχαιολογίας, της λαογραφίας και της δημοσιογραφίας, συμμετέχουν στις κριτικές επιτροπές του 11ου Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ.

Την Προκριματική Επιτροπή, που επιφορτίστηκε το τιτάνιο έργο της επιλογής 58 ταινιών από τις συνολικά 1,480 που υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση και θα προβληθούν στο Φεστιβάλ, απαρτίζουν αλφαβητικά:

Ευάγγελος Καραμανές, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Πέγκυ Λάγιου, παραγωγός
Γιώργος Μουζακίτης, σκηνοθέτης-παραγωγός
Κυριακή Μπεϊόγλου, δημοσιογράφος
Ζέτα Ξεκαλάκη, αρχαιολόγος, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Αρχαιολογία και Τέχνες
Πέπη Ραγκούση, δημοσιογράφος
Γεωργία Σαλαμπάση, σκηνοθέτης
Γιάννης Σημηριώτης, ειδικός στις νέες τεχνολογίες
Thus speaks Taram-Kubi
Thus speaks Taram-Kubi, Assyrian Correspondence /Vanessa TUBIANA / Γαλλία ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΩΝ
Τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή που θα απονείμει τα θεσπισμένα βραβεία του ΑΓΩΝΑ, στις 16 Μαΐου 2022, στο ΟΛΥΜΠΙΑ Δημοτικό Μουσικό Θέατρο “Μαρία Κάλλας”, απαρτίζουν αλφαβητικά:

Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης
Dario di Blasi, αρχαιολόγος, πρώην διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας της Φλωρεντίας, Ιταλία
Nazim Güveloğlu, παραγωγός-σκηνοθέτης, Τουρκία
Κώστας Γαβράς, σκηνοθέτης
Μάνος Ζαχαρίας, σκηνοθέτης
Νίκος Καλτσάς, αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Lada Laura, αρχαιολόγος, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Split, Κροατία
Άννα Νταλάρα, εκδότης-παραγωγός συναυλιών
Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ ΑΓΩΝ
Νίκος Σταμπολίδης, αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης
Η Οργανωτική Επιτροπή του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ:

Λένα Σαββίδη – Επίτιμη Πρόεδρος
Μέμη Σπυράτου – Πρόεδρος / Καλλιτεχνική Διευθύντρια
Δημήτρης Κομνηνός – Διευθυντής
Μαρία Παλάτου – Γενική γραμματέας
Μάριος Παπαθανασίου – Συντονιστής προγράμματος

INFO: Διεθνές Φεστιβάλ ΑΓΩΝ | 10 – 15 Μαΐου 2022, Ταινιοθήκη της Ελλάδος – Κιν/φος ΛΑΪΣ, Μ. Αλεξάνδρου 136 | Τ. 210 3609695. Ώρες προβολών: 10 – 11 – 12 – 13/5 ώρα 16:30, 14 – 15 /5 ώρα 10:00. Τιμές εισιτηρίων : Ημερήσιο (DAY PASS) Κανονικό 7 € | Ημερήσιο (DAY PASS) Ειδικό μειωμένο : 5€ (Φοιτητικό, ανέργων, 65+). Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr. Περισσότερες πληροφορίες: agonfestival.com, τηλ. 210 3312990.

News247.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests για κορονοϊό, έως 26/8/2022

Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα του Δήμου Λαμιέων για τους δωρεάν  ελέγχους-rapid tests για κορονοϊό από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *