Σάββατο , 26 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το χωριό που παρείχε πυρομαχική ύλη στον Αθανάσιο Διάκο

Σε μια υπέροχη καταπράσινη πλαγιά του Βελουχίου, σε υψόμετρο 920 μέτρων, το Μαυρίλο είναι ένα ορεινό χωριό, στη δυτική Φθιώτιδα και συγκεκριμένα του Δήμου Μακρακώμης.

Για την προέλευση της ονομασίας του υπάρχον δύο εκδοχές, με την πρώτη να αναφέρεται στην τοποθεσία όπου παράγεται η μαύρη- ύλη, δηλαδή η μπαρούτη, εξαιτίας των μπαρουτόμυλων που λειτουργούσαν άλλοτε σε αυτό.

Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα ότι μέχρι σήμερα σώζονται επιστολές του Αθανάσιου Διάκου για προμήθεια πυρομαχικής ύλης από το Μαυρίλο.

Η δεύτερη, αναφέρεται στα σκουρόχρωμα δάση που περιβάλλουν το χωριό -τα οποία αποτελούν και το σήμα κατατεθέν του- με κυρίαρχα τα δέντρα μελανής- σκούρας ελάτης. Γεμάτο με πηγές, αυλάκια και ρυάκια, η κύρια πηγή του χωριού είναι η Γκούρα, μία από τις πηγές του Σπερχειού ποταμού, η οποία οφείλεται και για το υπέροχο φυσικό περιβάλλον που αντικρίζει κανείς στο Μαυρίλο.

Στα όσα αξίζει να παρατηρήσει κανείς στο χωριό ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, καθώς και ο ανακατασκευασμένος Μπαρουτόμυλος, ένας από τους 12 που λειτούργησαν κατά την περίοδο της Επανάστασης του 21.

 

 

 

NEWSBEAST.GR

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Δ. Τρικκαίων συγκεντρώνει παιχνίδια και στηρίζει παιδιά οικογενειών με οικονομικές δυσχέρειες

Μπορεί η πανδημία να διέκοψε τη δράση, αλλά ο Δήμος Τρικκαίων συνεχίζει να στηρίζει παιδιά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *