Σάββατο , 27 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δυτική Φθιώτιδα – Το πλατανόδασος Σπερχειού σε μεγάλο κίνδυνο… Η ασθένεια που ξεραίνει τα πλατάνια…

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα πλατάνια στο Παλιούρι αλλά και στην ευρύτερη περιοχή καθώς ήδη πολλά δέντρα έχουν προσβληθεί από τον μύκητα των πλατάνων…

Πρόκειται για την ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani.
Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή καθώς η ασθένεια έχει ήδη κτυπήσει πολλά δέντρα όπως διαπιστώθηκε στο πάρκο αναψυχής στο Παλιούρι κάτω από το γήπεδο. Δέντρα έχουν γυμνωθεί λόγω της ασθένειας, ξεραίνονται ενώ προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της ασθένειας στα γύρω δέντρα, πρέπει να κοπούν τα γύρω τους σε ακτίνα αρκετών μέτρων…

Ο www.fonografos.net σε ρεπορτάζ του για το θέμα, ενημερώθηκε σχετικά από τον προϊστάμενο του Δασαρχείου Σπερχειάδας, δασολόγο κ. Βαγγέλη Λαμπαδιάρη αλλά και από τον εργολάβο που έχει αναλάβει τον περιορισμό της και εξάπλωσης της ασθένειας.  Σε όλους τους τόνους υπογραμμίστηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, χρειάζεται άμεσης και ουσιαστικής επέμβασης ώστε να μην δούμε το πανέμορφο πλατανόδασος αυτό να «αραιώνει» και στην ουσία να αργοπεθαίνει.

Είναι ενδεικτικό ότι ο μήκυτας μεταδίδεται εύκολα, προσβάλει καθολικά τα πλατάνια. Νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται σε λιγότερο από δύο χρόνια, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια ωστόσο, ο θάνατος όσων προσβλήθηκαν είναι αναπόφευκτος.

Εγγραφείτε στο κανάλι fonografos στο You Tube

Δείτε το βίντεο και όσα κατέγραψε ο φακός του www.fonografos.net

Όπως εξηγείται και στο βίντεο υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αλλά όπως και σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη είναι πάντα πιο αποτελεσματική από την εκ των υστέρων αντιμετώπιση… Δυστυχώς στο πέρασμα των χρόνων, η αδιαφορία των Δημοτικών Αρχών για αξιοποίηση του πλατανόδασους – έχουν γίνει σχετικές προτάσεις – αλλά και συνδυαστικά της μετέπειτα μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οδήγησε σε αυτή την κατάσταση,  όπου αυτός ο φυσικός πλούτος της περιοχής πλέον μαραζώνει. Αν οι αρμόδιοι είχαν ασχοληθεί με την αξιοποίηση του, αυτή θα περιλάμβανε και την τακτική φροντίδα και προστασία του. Τώρα δυστυχώς ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες και από πλευράς Δασαρχείου καταβάλλεται κάθε προσπάθεια με τα μέσα που διαθέτει να προστατέψει τα πλατάνια.

fonografos.net

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Κ. Μητσοτάκης για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω»

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση (26 Απριλίου 2024) του Υπουργείου Υγείας για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *