Κυριακή , 10 Δεκεμβρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Εορτασμός της “Καλύβα Στεφανή” στη Σπερχειάδα, από ΚΚΕ και Παράρτημα ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Λαμίας [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Με κάθε επισημότητα αλλά κυρίως με ουσία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29/5/2022, ο εορτασμός της “Καλύβας Στεφανή” στη Σπερχειάδα.

ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και Παράρτημα ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Λαμίας γιόρτασαν τα 80 χρόνια από τον Μάη του 1942, το ξεκίνημα της πρώτης ανταρτοομάδας υπό τον Άρη Βελουχιώτη, αλλά και πραγματοποίησαν εκδηλώσεις στο 1ο Νεκροταφείο Σπερχειάδας και στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης με την προτομή του Άρη Βελουχιώτη και τον όρκο του ΕΛΑΣ.

Και ο όρος εορτασμός για την Καλύβα Στεφανή, που αναφέρουμε δεν γίνεται τυχαία, καθώς περί αυτού πρόκειται. Ενέχει τα στοιχεία της υπερηφάνειας για ένα ιστορικό γεγονός για την χώρα μας, την έναρξη του ένοπλου αντιστασιακού αγώνα. Γιορτάζουμε την επέτειο του γεγονότος που σημειώθηκε στην Καλύβα Στεφανή που δεν αφορά απώλειες κλπ για να προσδιορίζεται ως εκδήλωση τιμής και μνήμης.  Άλλα τα μετέπειτα γεγονότα σαφέστατα πρέπει να τιμώνται και να μην ξεχνιούνται!

Η “Καλύβα Στεφανή” όμως είναι ο εορτασμός της ανδρείας, της ελευθερίας, μία μεγάλη στιγμή δόξας που έλαβε χώρα στην Σπερχειάδα.

Ο εορτασμός  είχε δυνατές στιγμές συγκίνησης αλλά και ομιλίες με ουσία, όπως θα παρακολουθήσετε στα βίντεο παρακάτω με όλα όσα έγιναν.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, την ομιλία του κ. Χρήστου Φουσέκη, στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος του παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, παρουσιάζοντας πολλές πτυχές του ένδοξου αυτού γεγονότος στην “Καλύβα Στεφανή”.

Άλλη μία αξιοσημείωτη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η απαγγελία ποιήματος του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου από την κα Κατερίνα Τσέλιου, που πραγματικά όλοι παρευρισκόμενοι ανατρίχιασαν από την συγκίνηση.

Κλείνοντας, για τον εορτασμό της Καλύβας Στεφανή, αφού έγινε κατάθεση στεφάνων και υπό τους ήχους του εμβατηρίου,  οι περισσότεροι ανεξαιρέτως σήκωσαν το αριστερό τους χέρι σχηματίζοντας γροθιά, δημιουργώντας μία ακόμη συγκινητική στιγμή, γεμάτο συμβολισμό.

Μετά την Καλύβα Στεφανή, μετέβησαν στο 1ο Νεκροταφείο Σπερχειάδας όπου απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς της Εθνικής Αντίστασης. Οι «άθεοι», όπως τους ονομάζουν και τους καταδεικνύουν όσοι κάνουν επιδεικτικά … το μεγάλο σταυρό, τίμησαν με μεγάλη ευαισθησία τους νεκρούς …

Εκεί στο νεκροταφείο αναφέρθηκαν ηρωικές πράξεις αλλά και οι φρικαλεότητες που υπέστησαν ήρωες της Εθνικής Αντίστασης, με την σοκαριστική πληροφορία ότι τα κεφάλια τους ήταν έξω από το νεκροταφείο και στην συνέχεια δημιουργήθηκε το μνήμα στο 1ο Νεκροταφείο Σπερχειάδας.

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε την απερίγραπτη τραγική κατάσταση στο εν λόγω νεκροταφείο, πόσο μάλιστα όταν ήταν γνωστό ότι θα έχει και επισκέπτες… Το νεκροταφείο είναι στα κακά του χάλια με πολλά χόρτα,  όπου οι επισκέπτες αναγκάστηκαν να τα ξεριζώνουν από το μνήμα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης…

Πρόταση και δέσμευση για του χρόνου, να γίνει κατάθεση στεφάνου στο μνήμα του πρωτεργάτη της Αντίστασης που είχε δώσει το παρών στην καλύβα Στεφανή μαζί με τον Άρη Βελουχιώτη, Θάνου Μαστροκώστα.

Εδώ να σημειώσουμε την άθλια κατάσταση του νεκροταφείου στον Αναπληρωτή Δημάρχου κ. Πάνο Κοντογεώργο που διατείνεται για τους καθαρισμούς και αυτό-φωτογραφίζεται… Έτσι άραγε αντιμετωπίζοντας  τα μνημεία μας, διεκδικούμε η Σπερχειάδα να χαρακτηριστεί Μαρτυρική Πόλη;;;

Στην πράξη αποδεικνύουμε κύριοι της εξουσίας τι, πόσο και πώς θέλουμε να το πετύχουμε…

Η εκδήλωση της Κυριακής 29/5/2022 ολοκληρώθηκε στην πλατεία Εθνικής Εθνικής Αντίστασης με την προτομή του Άρη Βελουχιώτη και τον όρκο του ΕΛΑΣ.

Ο κ. Φουσέκης διάβασε κείμενο του Γιάννη Ρίτσου,  πως κάποιος νεαρός γνωρίζει τον αρχικαπετάνιο Άρη Βελουχιώτη, έχοντας εντρυφήσει στην μεγάλη πορεία του.

Κατατέθηκε στεφάνι, ενώ εντυπωσιαστήκαμε όταν ο Όρκος του ΕΛΑΣ διαβάστηκε με πυγμή από νεαρό που λέγεται Άρης. Μία πολύ βαρύνουσα και αξιοσημείωτη στιγμή, όπου ακούστηκε ο Όρκος του ΕΛΑΣ, υπενθυμίζοντας μας κιόλας πόσο ανάγκη υπάρχει για το νόημα του πάνω σε θεμελιώδεις αξίες …

Σημειώνεται και υπογραμμίζεται η απουσία της Δημοτικής Αρχής και του Δήμου – λες και δεν δίνει σημασία και αγνοεί επιδεικτικά επισκέπτες στην περιοχή της – εκτός από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Σκαρλάτο – της ελάσσονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Δήμου Μακρακώμης, και των Τοπικών Συμβούλων Σπερχειάδας κ. Δημήτρη Καραντζούνη και της κας Κατερίνας Σιούτα, η οποία παραβρέθηκε μόνο στην “Καλύβα Στεφανή”.

Αυτά από πλευράς Δήμου και της αντιμετώπισης του σε έναν εορτασμό τιμής και μνήμης, ούτε ένα λουλούδι από την Ανθοκομική Έκθεση στο μνήμα της Εθνικής Αντίστασης, αλλά μάλλον προφανώς , τα πήγαν όλα στο Γηροκομείο όπως ειπώθηκε…

Οι εορτασμοί πρέπει να γίνονται ώστε να επιδιώκεται η ουσία της θεματολογίας και όχι η άχαρη εκμετάλλευση και καπήλευση με άλλες εκδηλώσεις για να εξυπηρετείται η ψηφοθηρία…

Και πάνω από όλα, να υπάρχει ο ουσιαστικός σεβασμός και να είναι αληθινός, πιστευτός και έμπρακτος  για τη διεκδίκηση να χαρακτηριστεί η Σπερχειάδα Μαρτυρική πόλη, κύριοι της εξουσίας. Δεν είναι όλα ένα πολιτικό παιχνίδι γιατί  εδώ αφορά την ιστορία του τόπου και την ταυτότητα του και το πως καταγράφεται στο χρόνο.

Παρακολουθείστε τα βίντεο που επιμελήθηκε ο www.fonografos.net που κάλυψε τις εκδηλώσεις στα πλαίσια του εορτασμού της ιστορικής Καλύβας Στεφανή στην Σπερχειάδα.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, λόγω διέλευσης ειδικών οχημάτων μεταφοράς ανεμογεννήτριας

Προσωρινή, σταδιακή και ολιγόλεπτη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *