Πραγματοποιήθηκε στην Σπερχειάδα – στο Συνεδριακό Κέντρο Αθανασίου και Μαίρης Ακρίδα, την Πέμπτη 1/12/2022 η εσπερίδα για το Μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου.
Κεντρικοί ομιλητές της σημαντικής ημερίδας ήταν οι κ.κ. Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας, Δασολόγος-Φυτοπαθολόγος και Ευάγγελος Λαμπαδιάρης, Δασολόγος – Προϊστάμενος Δασαρχείου Σπερχειάδας.
Μία ημερίδα που είναι προφανές άργησε να γίνει – τουλάχιστον μία 20ετία – καθώς σύμφωνα με τους αξιόλογους ειδικούς πλέον η κατάσταση που έχει προκληθεί με την ασθένεια είναι μη αναστρέψιμη.
Ζητούμενο πλέον είναι μόνο πως θα προστατευτούν πλέον τα πλατάνια που ακόμη είναι υγιή. Η μεγάλη περιβαλλοντολογική ζημιά ωστόσο έχει γίνει δυστυχώς με την επιστήμη για το συγκεκριμένο πρόβλημα να έχει στην ουσία «σηκώσει τα χέρια ψηλά»…
Αν η πολιτεία κυρίως, είχε ασχοληθεί εξ αρχής με το πρόβλημα όπως είχανε ενημερωθεί, τότε η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Και θα είχαν ενημερωθεί για σχετικές δράσεις και παρεμβάσεις Περιφέρεια, Δήμος, φορείς και γενικότερα αρμόδιοι και ο κάθε δημότης θα γνώριζε πως θα μπορούσε να προστατέψει τα πλατάνια.
Ο www.fonografos.net ουκ ολίγες φορές έχει ασχοληθεί με σχετική αρθογραφία και βίντεο για την ασθένεια των πλατάνων και κάθε φορά προειδοποιήσου όσαν αναφέρουν σήμερα οι ειδήμονες. Δηλαδή, οι ειδικοί της ημερίδας υπογράμμισαν ότι σε λιγότερα από 10 χρόνια , αν δεν παρθούν άμεσα δραστικά μέτρα, δεν θα υπάρχει το Πλατανόδασος Σπερχειού. Το μεγαλύτερο Πλατανόδασος της Ελλάδας ίσως και της Ευρώπης. Ο φυσικός πλούτος της Δυτικής Φθιώτιδας μέσα από τα χέρια μας στην κυριολεξία μαραζώνει και πεθαίνει. Η ενημέρωση θα πρέπει να είναι πλήρης και προς όλους τους κατοίκους ώστε να γνωρίζουν για την ασθένεια, να προσέχουν και να φροντίζουν τη φύση που μας περιβάλλει.
Ο www.fonografos.net για μία ακόμη φορά ήταν παρών, το μοναδικό μέσο που προφανώς από τα ΜΜΕ που θέλησε να καταγράψει την σημαντική αυτή εσπερίδα. Επίσης σημειώνεται ότι η κάμερα του www.fonografos.net ήταν η μοναδική που κατέγραψε την εσπερίδα προς ενημέρωση των δημοτών….
Που το να ενημερωθούν οι δημότες είναι το ποιο σημαντικό διότι μας αφορά όλους.
Από όσα ακούστηκαν για να προστατευτεί το Πλατανόδασος, μία πρόταση – που δεν ολοκληρώθηκε- αφορά τις καλλιέργειες πολύ κοντά στις όχθες του ποταμού Σπερχειού. Σημειώνουμε ότι θα μπορούσε η πολιτεία αν στην λογική της σωτηρίας των πλατάνων, να αποζημιώσει τους αγρότες να μην καλλιεργούν για εύλογο διάστημα ετών. Όπως έκανε παλιότερα η πολιτεία με πρόγραμμα κατά το οποίο έλεγε ότι όποιος δεν σπέρνει τα χωράφια του θα επιδοτείται.
Δείτε το βίντεο από τον fonografos.net:
Αναφορικά για την ασθένεια
Η ασθένεια προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis platani, που έχει εισαχθεί στην Ευρώπη από Βόρεια Αμερική. Πρόκειται για μία καταστρεπτική ασθένεια που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παθογόνο έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές, νεκρώνοντας χιλιάδες δένδρα σε παραποτάμιες συστάδες πλατάνου σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Η ασθένεια απειλεί με αφανισμό το παρόχθιο πλατανοδάσος στον ποταμό Σπερχειό, όπου φύονται εκατοντάδες χιλιάδες δένδρων πλατάνου. Επίσης, η ασθένεια έχει νεκρώσει πολλά δένδρα πλατάνου σε κατοικημένες περιοχές, σε πλατείες δρόμους και χώρους αναψυχής.
Δασαρχείο Σπερχειάδας: “Προστατέψτε τα πλατάνια από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.
Δασαρχείο Σπερχειάδας: “Προστατέψτε τα πλατάνια από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.