Τετάρτη , 8 Φεβρουαρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

15 Οκτωβρίου – Παγκόσμια ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού

Παγκόσμια ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού σήμερα, 15 Οκτωβρίου

Αναφέρει σχετικά η Γραμματεία ΝΔ Ατόμων με Αναπηρία:

Το λευκό μπαστούνι αποτελεί το τεχνικό μέσο, με τη χρήση του οποίου διασφαλίζεται επαρκώς η απρόσκοπτη, ασφαλής και αυτόνομη μετακίνηση των ατόμων με πρόβλημα όρασης, τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον.

Ο αποτελεσματικός τρόπος αυτός μετακινήσης των ατόμων με μερική η ολική οπτική αναπηρία, συναντάται ήδη σε κείμενα αρχαίων ελλήνων συγγραφέων, με χαρακτηριστικότερη τη χρήση του ραβδιού από το μάντη Τειρεσία στην τραγωδία του Σοφοκλή Οιδίπους τύραννος.

Το ως άνω τεχνικό βοήθημα απέκτησε την σημερινή του μορφή μετά την λήξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, όταν ο αμερικανός οφθαλμίατρος Ριτσαρντ Χουβερ επινόησε αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να μετακινούνται με ανεξαρτησία και ασφάλεια οι βετεράνοι του πολέμου που είχαν χάσει την όρασή τους αλλά και κάθε τυφλό άτομο ενγένει.

Το 1964 ο Αμερικανός Πρόεδρος Λύντον Τζόνσον, ανακήρυξε με Νόμο στις Ηνωμένες Πολιτείες, την 15η Οκτωβρίου ως «Εθνική Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού».
Την δεκαετία του ‘90, η πρωτοβουλία αυτή απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια και έτσι κάθε χρόνο τιμούμε πλέον αυτήν την ημέρα ως διεθνή ημέρα του λευκού μπαστουνιού. Η χρήση του ως άνω αναφερόμενο τεχνικού μέσου, συνιστά τη βασική πτυχή της ανεξάρτητης διαβίωσης για τα άτομα με οπτική αναπηρία και αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη της. Η ανεξάρτητη διαβίωση κατοχυρώνεται στην παρ.6 του άρθρου 21 του Συντάγματος, στο άρθρο 19 της σύμβασης των Η.Ε. για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και στο άρθρο 26 του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε.

#WhiteCaneSafetyDay
#InternationalWhiteCaneDay
#εΝΔιαφερομαστε

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η απόφαση του δικαστηρίου για τον Πέτρο Φιλιππίδη

Ανακοινώθηκε η απόφαση  το απόγευμα της Τετάρτης 8/2/2023 Ένοχος ομόφωνα κρίθηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *