Ακολουθήστε μας στο facebook
*φωτογραφία αρχείου

Ο Πρόεδρος της Σπερχειάδας και πάλι δεν άφησε καμεραμαν να βιντεοσκοπήσει την δημόσια συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου…

Αδιόρθωτος…Νέα αυταρχική συμπεριφορά από τον Πρόεδρο της Κοινότητας της Σπερχειάδας – Δεν άφησε τον καμεραμαν να βιντεοσκοπήσει την συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου…

Σήμερα 30/3/2021 όπως ενημερώσαμε πραγματοποιείται  συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Σπερχειάδας.

Ο www.fonografos.net  καταγράφει νομίμως και προβλεπόμενα όλες τις συνεδριάσεις – έχουμε αναρτήσει τι ισχύει επί θέματος με βάση το νόμο 4624/2019-Αρθρο 28 παρ.1γ αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών με την απόφαση του (παρατίθεται παρακάτω). Στην σημερινή συνεδρίαση  όμως  δεν μπορούσε να παραστεί λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ο ιδιοκτήτης  του www.fonografos.net και  Τοπικός Σύμβουλος,  που είχε ενημερώσει το Τοπικό Συμβούλιο σχετικά για την απουσία του ενώ να σημειωθεί ότι και στα δύο θέματα της συνεδρίασης είχε λόγο καθώς το ένα ήταν ο εμπνευστής της πρότασης του Κτήματος Κουφωδένδρων και στο άλλο ήταν ο εισηγητής του (παρακάτω η πρόσκληση της συνεδρίασης με τα θέματα).

Για να καταγραφεί όμως η συνεδρίαση  όπως κάθε φορά,  πήγε να βιντεοσκοπήσει  συνεργάτης  της ιστοσελίδας μας που είναι φωτογράφος/καμεραμαν και τακτικά κάνει φωτορεπορτάζ , όπως και παίρνει  συνεντεύξεις  ακόμα και από τον ίδιο τον Πρόεδρο έχει πάρει.

Ο Πρόεδρος όμως του Τοπικού Συμβουλίου δεν τον άφησε να βιντεοσκοπήσει μέσα στο χώρο της συνεδρίασης ενώ οι υπόλοιποι Τοπικοί Σύμβουλοι δεν εξέφρασαν καμία θέση… Ο συνεργάτης μας προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις  – αν και δεν χρειάζονταν – ότι πήγε για να βιτεοσκοπήσει αλλά ο Πρόεδρος δεν τον άφηνε με τίποτα  ούτε καν να στήσει την κάμερα και να βγεί από την αίθουσα…

Νέα αυταρχική και σαφέστατα αδικαιολόγητη και παράνομη ενέργεια του να μην επιτρέψει την βιντεοσκόπηση  της δημόσιας συνεδρίασης  για μία ακόμη φορά. Ο συνεργάτης μας αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Σπερχειάδας προκειμένου να καταγραφεί το περιστατικό και  φυσικά έχει και συνέχεια…

Η πρόσκληση  της συνεδρίασης:

 

Εγγραφείτε στο κανάλι fonografos στο You Tube

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την βιντεοσκόπηση των συνεδριάσεων από ιδιώτη


Το Αρθρο 28 παρ.1γ του νόμου 4624/2019

 

 

Οι δύο προτάσεις για τα θέματα της συνεδρίασης:

____________________________________

«Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας»

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  Γ. ΚΑΡΑΝΤΖΟΥΝΗΣ

Τοπικός Σύμβουλος Κοινότητας Σπερχειάδας

ΠΡΟΣ

Δήμο Μακρακώμης

Υπόψιν Δημάρχου κ. Γεώργιου Χαντζή

Κοινοποίηση

Πρόεδρο Δημ. Συμβούλιου Δ. Μακρακώμης κ. Χρ. Τσελεπή & όλων των Συμβούλων

Κοινότητα Σπερχειάδας

Φορείς – Σύλλογοι και Σωματεία  Σπερχειάδας

Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης»

8/7/2020

Χρέος της Πολιτείας να χαρακτηρίσει τη Σπερχειάδα, Μαρτυρική Πόλη

Η Δημοτική Κίνηση «Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας» μέσω του Τοπικού της Συμβούλου, προτείνει τον επίσημο χαρακτηρισμό της Σπερχειάδας ως Μαρτυρική Πόλη  για ιστορικούς λόγους.

Στην Σπερχειάδα έχουν γραφτεί σημαντικές «σελίδες» της, στο πέρασμα των χρόνων. Το γεγονός που πραγματικά την σημάδεψε είναι το Ολοκαύτωμα της πόλης από τους Ναζί (στις 18/6/1944)  όπου εκτέλεσαν κατοίκους, βομβάρδισαν κτίρια και σπίτια, ανατίναξαν τις εκκλησίες Άγιο Νικόλαο και Αγία Παρασκευή, λεηλάτησαν πυρπόλησαν ότι απέμεινε. Οι καταστροφές που προκάλεσαν ήταν πολύ μεγάλες και επεδείχθη ναζιστική θηριωδία, όπως έπραξαν την προηγούμενη μέρα στην Υπάτη (17/6/1944)  και πιο πριν στο Δίστομο (10/6/1944), αλλά και στην Μενδενίτσα και στον Τυμφρηστό, όλες τους πλέον, μαρτυρικές πόλεις και χωριά.

Αναφορικά με την Σπερχειάδα και το Ολοκαύτωμα της, αναφορές κάνουν λόγο ότι από τα 539 σπίτια, τα 489 καταστράφηκαν ολοσχερώς. Κυριακή 18/6/1944 οι Ναζί βομβάρδιζαν την Σπερχειάδα από τα χαράματα, αμέσως μετά την Υπάτη.

Πολλοί κάτοικοι είχαν καταφύγει στον Γουλινά να σωθούν. Άλλοι βρίσκονταν εντός των σπιτιών τους, στα υπόγεια όπου κρυβόντουσαν ή ανήμποροι που δεν μπόρεσαν να φύγουν. Όταν μπήκαν οι Ναζί στην πόλη, έπιασαν αιχμαλώτους ενώ  στην συνέχεια λεηλάτησαν τα σπίτια  και τα πυρπόλησαν. Όσοι είχαν μείνει μέσα κρυμμένοι στα υπόγεια ή ανήμποροι να φύγουν,  κάηκαν ζωντανοί ενώ όσοι έβγαιναν τους εκτελούσαν χωρίς δεύτερη προειδοποίηση.

Οι δε αιχμάλωτοι διασώθηκαν τις τελευταίες στιγμές  από εκτέλεση,  καθώς οι γερμανικές ναζιστικές δυνάμεις δεν είχαν ανθρώπινες  απώλειες. Σημαντική ήταν και η επέμβαση του απόστρατου Συνταγματάρχη Αθανασίου Γεωργείαδη  που γνώριζε γαλλικά και ζήτησε να δοθεί χάρη, όπως επίσης και του παπά Αισώπου…

Η τελευταία επιδρομή, διάρκειας 10 ημερών, στη Σπερχειάδα έγινε το δεύτερο προς τρίτο δεκαήμερο του Αύγουστου 1944, όπου  αποτέλειωσαν ότι είχε απομείνει.

Τότε οι Σπερχειαδίτες είχαν ενημερωθεί για την επιδρομή και είχαν καταφύγει στο Γουλινά στην τοποθεσία στη Γόριανη (υπό την προστασία της Παναγιάς) και στην Άνω Καλλιθέα. Για αυτό και τον 15Αυγουστο,  όλοι οι Σπερχειαδίτες τιμούν και πανηγυρίζουν στην Γόριανη και στην Άνω Καλλιθέα και προς την ανάμνηση  των τραγικών αυτών στιγμών. Στο δε εξωκκλήσι της Γόριανης τιμάται παραδοσιακά και η μεγάλη Θρησκευτική εορτή του 15Αυγουστου με  όλους τους Σπερχειαδίτες να δίνουν το παρών. Παλιότερα πήγαιναν εθιμοτυπικά με τα πόδια, όπου μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, έτρωγαν  και γλεντούσαν ενώ κατηφόριζαν πάλι πίσω αργά το απόγευμα.

Όλες αυτές οι επίσημες καταγραφές και μαρτυρίες, συνθέτουν το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας. Τα δεινά στην πόλη βέβαια συνεχίστηκαν με πείνα, αρρώστιες και με τις επιπτώσεις του  Εμφυλίου Πολέμου.

Η πρόσφατη κοινή εκδήλωση Τιμής και Μνήμης που πραγματοποιήθηκε στην Σπερχειάδα όπου αποδόθηκαν, αξιοπρεπώς, τιμές σε δύο σημαντικά γεγονότα της πόλης (Καλύβα Στεφανή και την ανατίναξη του παλιού Αγίου Νικολάου), επέδειξαν σε εμάς, στην Δημοτική Κίνηση ««Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας», ότι η Σπερχειάδα δεν έχει  πλήρη ιστορική αναγνώριση.

Σε κατ ιδίαν συζήτηση μας με την ιστορικό  κα Βασιλική Λάζου, Πρόεδρο του σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» και τον γραμματέα  του κ. Πάρη Φούντα, μετά την κοινή εκδήλωση, εκφράστηκε από κοινού η αναγκαιότητα να χαρακτηριστεί η Σπερχειάδα Μαρτυρική Πόλη. Έτσι αποφασίστηκε  ο σχεδιασμός συναφών δράσεων με την, επιθυμητή και απαραίτητη, συμμετοχή φορέων, της Κοινότητας Σπερχειάδας και  του Δήμου Μακρακώμης,  με στόχο την προώθηση του αιτήματος να αναγνωριστεί η Σπερχειάδα,  Μαρτυρική Πόλη.

Είναι περίεργο και στενάχωρο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί ως Μαρτυρική πόλη η Σπερχειάδα με όλα αυτά που διαδραματίστηκαν την περίοδο 1941-1944.

Πληροφοριακά παραθέτουμε ότι «Μαρτυρικά Χωριά και Πόλεις» χαρακτηρίζονται στην Ελλάδα χωριά ή πόλεις τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από ξένους εισβολείς ή κατακτητές σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων.. Αφορά συχνότερα οικισμούς που έχουν υποστεί μαζικές εκτελέσεις κατοίκων και καταστροφές την περίοδο της Κατοχής (1941-1944).

Θεωρούμε χρέος μας ως Δημοτική Κίνηση, αυτή η ανείπωτη τραγωδία στην πόλη να της αποδοθεί όπως πρέπει και να αναγνωριστεί η θηριωδία που της προκλήθηκε από τις ναζιστικές δυνάμεις.

Σε μία πόλη όπου στην Καλύβα Στεφανή το Μάιο 1942  άναψε η σπίθα της Εθνικής Αντίστασης με τον πρωτοκαπετάνιο  Άρη Βελουχιώτη και οργανώθηκε ο ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ κάτω από τον γνωστό όρκο, η Σπερχειάδα και τα χωριά της  που είχαν πολύ  πλούσια Αντιστασιακή δράση, εξού και τα αντίποινα από τους γερμανούς επιδρομείς  με  αποκορύφωμα τα τραγικά γεγονότα στις 18/6/1944, όπου ανατίναξαν ακόμη και εκκλησίες. Σήμερα αυτό που  μας θυμίζει το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας  είναι ο παλιός Άγιος Νικόλαος στον οποίο γίνεται ανάπλαση και συντήρηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Φθιώτιδας που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Με την Καλύβα Στεφανή, τον Όρκο του ΕΛΑΣ που έδωσαν οι Αντιστασιακοί  και το Ολοκαύτωμα της, πως είναι δυνατόν η Σπερχειάδα  να μην έχει χαρακτηριστεί ακόμα Μαρτυρική Πόλη;;;!!!

Προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο και αφού γίνουν οι σχετικές συζητήσεις, πρέπει πρώτα να αποφασίσουν οι θεσμοί και φορείς της πόλης και του τόπου. Να ενημερωθούν το Τοπικό Συμβούλιο Σπερχειάδας και φορείς, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μακρακώμης, η  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τέλος το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο να γίνει σχετικό αίτημα, να γίνει αποδεκτό και να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα «Σπερχειάδα,  Μαρτυρική Πόλη» .

Ξεκινώντας από σήμερα να οργανωθούν παρεμφερείς δράσεις από όλους τους φορείς και δημότες της Σπερχειάδας, με απώτερο σκοπό μέσω δράσεων και καταγραφών της ιστορικής αυτής περιόδου, έτσι ώστε να χαρακτηριστεί από την πολιτεία, η Σπερχειάδα,  Μαρτυρική Πόλη.

Κομβικό συγκυριακό χρονικό  σημείο για τον χαρακτηρισμό της Σπερχειάδας ως μαρτυρική πόλη και να ανακοινωθεί επίσημα, προτείνεται να είναι η ημερομηνία με την ολοκλήρωση  και παράδοση της ανάπλασης και συντήρησης του παλιού Αγίου Νικολάου,  ένα από τα  μνημεία-σύμβολα που διαθέτει, που τα ερείπια του μαρτυρούν ιστορικά το τι έγινε και τα δεινά που υπέστη η Σπερχειάδα την περίοδο 1941-1944.

Αυτή η  μάχη θα κερδηθεί, επειδή επιτέλους βρίσκει όλους τους  απανταχού Σπερχειαδίτες ενωμένους, με συμπαράσταση όλων των υπολοίπων για το δίκαιο αυτό ιστορικό αίτημα και θα δικαιωθεί και αναγνωριστεί μετά από 77 χρόνια.

Με εκτίμηση

Για την Δημοτική Κίνηση «Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας»

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  Γ. ΚΑΡΑΝΤΖΟΥΝΗΣ

«Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας»

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  Γ. ΚΑΡΑΝΤΖΟΥΝΗΣ

Τοπικός Σύμβουλος Κοινότητας Σπερχειάδας

 

ΠΡΟΣ

Δήμο Μακρακώμης

Υπόψιν Δημάρχου κ. Γεώργιου Χαντζή

Κοινοποίηση

Πρόεδρο Δημ. Συμβούλιου Δ. Μακρακώμης κ. Χρ. Τσελεπή & όλων των Συμβούλων

Κοινότητα Σπερχειάδας

Φορείς – Σύλλογοι και Σωματεία  Σπερχειάδας

Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης»

8/7/2020

Χρέος της Πολιτείας να χαρακτηρίσει τη Σπερχειάδα, Μαρτυρική Πόλη

Η Δημοτική Κίνηση «Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας» μέσω του Τοπικού της Συμβούλου, προτείνει τον επίσημο χαρακτηρισμό της Σπερχειάδας ως Μαρτυρική Πόλη  για ιστορικούς λόγους.

Στην Σπερχειάδα έχουν γραφτεί σημαντικές «σελίδες» της, στο πέρασμα των χρόνων. Το γεγονός που πραγματικά την σημάδεψε είναι το Ολοκαύτωμα της πόλης από τους Ναζί (στις 18/6/1944)  όπου εκτέλεσαν κατοίκους, βομβάρδισαν κτίρια και σπίτια, ανατίναξαν τις εκκλησίες Άγιο Νικόλαο και Αγία Παρασκευή, λεηλάτησαν πυρπόλησαν ότι απέμεινε. Οι καταστροφές που προκάλεσαν ήταν πολύ μεγάλες και επεδείχθη ναζιστική θηριωδία, όπως έπραξαν την προηγούμενη μέρα στην Υπάτη (17/6/1944)  και πιο πριν στο Δίστομο (10/6/1944), αλλά και στην Μενδενίτσα και στον Τυμφρηστό, όλες τους πλέον, μαρτυρικές πόλεις και χωριά.

Αναφορικά με την Σπερχειάδα και το Ολοκαύτωμα της, αναφορές κάνουν λόγο ότι από τα 539 σπίτια, τα 489 καταστράφηκαν ολοσχερώς. Κυριακή 18/6/1944 οι Ναζί βομβάρδιζαν την Σπερχειάδα από τα χαράματα, αμέσως μετά την Υπάτη.

Πολλοί κάτοικοι είχαν καταφύγει στον Γουλινά να σωθούν. Άλλοι βρίσκονταν εντός των σπιτιών τους, στα υπόγεια όπου κρυβόντουσαν ή ανήμποροι που δεν μπόρεσαν να φύγουν. Όταν μπήκαν οι Ναζί στην πόλη, έπιασαν αιχμαλώτους ενώ  στην συνέχεια λεηλάτησαν τα σπίτια  και τα πυρπόλησαν. Όσοι είχαν μείνει μέσα κρυμμένοι στα υπόγεια ή ανήμποροι να φύγουν,  κάηκαν ζωντανοί ενώ όσοι έβγαιναν τους εκτελούσαν χωρίς δεύτερη προειδοποίηση.

Οι δε αιχμάλωτοι διασώθηκαν τις τελευταίες στιγμές  από εκτέλεση,  καθώς οι γερμανικές ναζιστικές δυνάμεις δεν είχαν ανθρώπινες  απώλειες. Σημαντική ήταν και η επέμβαση του απόστρατου Συνταγματάρχη Αθανασίου Γεωργείαδη  που γνώριζε γαλλικά και ζήτησε να δοθεί χάρη, όπως επίσης και του παπά Αισώπου…

Η τελευταία επιδρομή, διάρκειας 10 ημερών, στη Σπερχειάδα έγινε το δεύτερο προς τρίτο δεκαήμερο του Αύγουστου 1944, όπου  αποτέλειωσαν ότι είχε απομείνει.

Τότε οι Σπερχειαδίτες είχαν ενημερωθεί για την επιδρομή και είχαν καταφύγει στο Γουλινά στην τοποθεσία στη Γόριανη (υπό την προστασία της Παναγιάς) και στην Άνω Καλλιθέα. Για αυτό και τον 15Αυγουστο,  όλοι οι Σπερχειαδίτες τιμούν και πανηγυρίζουν στην Γόριανη και στην Άνω Καλλιθέα και προς την ανάμνηση  των τραγικών αυτών στιγμών. Στο δε εξωκκλήσι της Γόριανης τιμάται παραδοσιακά και η μεγάλη Θρησκευτική εορτή του 15Αυγουστου με  όλους τους Σπερχειαδίτες να δίνουν το παρών. Παλιότερα πήγαιναν εθιμοτυπικά με τα πόδια, όπου μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, έτρωγαν  και γλεντούσαν ενώ κατηφόριζαν πάλι πίσω αργά το απόγευμα.

Όλες αυτές οι επίσημες καταγραφές και μαρτυρίες, συνθέτουν το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας. Τα δεινά στην πόλη βέβαια συνεχίστηκαν με πείνα, αρρώστιες και με τις επιπτώσεις του  Εμφυλίου Πολέμου.

Η πρόσφατη κοινή εκδήλωση Τιμής και Μνήμης που πραγματοποιήθηκε στην Σπερχειάδα όπου αποδόθηκαν, αξιοπρεπώς, τιμές σε δύο σημαντικά γεγονότα της πόλης (Καλύβα Στεφανή και την ανατίναξη του παλιού Αγίου Νικολάου), επέδειξαν σε εμάς, στην Δημοτική Κίνηση ««Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας», ότι η Σπερχειάδα δεν έχει  πλήρη ιστορική αναγνώριση.

Σε κατ ιδίαν συζήτηση μας με την ιστορικό  κα Βασιλική Λάζου, Πρόεδρο του σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» και τον γραμματέα  του κ. Πάρη Φούντα, μετά την κοινή εκδήλωση, εκφράστηκε από κοινού η αναγκαιότητα να χαρακτηριστεί η Σπερχειάδα Μαρτυρική Πόλη. Έτσι αποφασίστηκε  ο σχεδιασμός συναφών δράσεων με την, επιθυμητή και απαραίτητη, συμμετοχή φορέων, της Κοινότητας Σπερχειάδας και  του Δήμου Μακρακώμης,  με στόχο την προώθηση του αιτήματος να αναγνωριστεί η Σπερχειάδα,  Μαρτυρική Πόλη.

Είναι περίεργο και στενάχωρο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί ως Μαρτυρική πόλη η Σπερχειάδα με όλα αυτά που διαδραματίστηκαν την περίοδο 1941-1944.

Πληροφοριακά παραθέτουμε ότι «Μαρτυρικά Χωριά και Πόλεις» χαρακτηρίζονται στην Ελλάδα χωριά ή πόλεις τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από ξένους εισβολείς ή κατακτητές σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων.. Αφορά συχνότερα οικισμούς που έχουν υποστεί μαζικές εκτελέσεις κατοίκων και καταστροφές την περίοδο της Κατοχής (1941-1944).

Θεωρούμε χρέος μας ως Δημοτική Κίνηση, αυτή η ανείπωτη τραγωδία στην πόλη να της αποδοθεί όπως πρέπει και να αναγνωριστεί η θηριωδία που της προκλήθηκε από τις ναζιστικές δυνάμεις.

Σε μία πόλη όπου στην Καλύβα Στεφανή το Μάιο 1942  άναψε η σπίθα της Εθνικής Αντίστασης με τον πρωτοκαπετάνιο  Άρη Βελουχιώτη και οργανώθηκε ο ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ κάτω από τον γνωστό όρκο, η Σπερχειάδα και τα χωριά της  που είχαν πολύ  πλούσια Αντιστασιακή δράση, εξού και τα αντίποινα από τους γερμανούς επιδρομείς  με  αποκορύφωμα τα τραγικά γεγονότα στις 18/6/1944, όπου ανατίναξαν ακόμη και εκκλησίες. Σήμερα αυτό που  μας θυμίζει το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας  είναι ο παλιός Άγιος Νικόλαος στον οποίο γίνεται ανάπλαση και συντήρηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Φθιώτιδας που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Με την Καλύβα Στεφανή, τον Όρκο του ΕΛΑΣ που έδωσαν οι Αντιστασιακοί  και το Ολοκαύτωμα της, πως είναι δυνατόν η Σπερχειάδα  να μην έχει χαρακτηριστεί ακόμα Μαρτυρική Πόλη;;;!!!

Προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο και αφού γίνουν οι σχετικές συζητήσεις, πρέπει πρώτα να αποφασίσουν οι θεσμοί και φορείς της πόλης και του τόπου. Να ενημερωθούν το Τοπικό Συμβούλιο Σπερχειάδας και φορείς, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μακρακώμης, η  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τέλος το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο να γίνει σχετικό αίτημα, να γίνει αποδεκτό και να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα «Σπερχειάδα,  Μαρτυρική Πόλη» .

Ξεκινώντας από σήμερα να οργανωθούν παρεμφερείς δράσεις από όλους τους φορείς και δημότες της Σπερχειάδας, με απώτερο σκοπό μέσω δράσεων και καταγραφών της ιστορικής αυτής περιόδου, έτσι ώστε να χαρακτηριστεί από την πολιτεία, η Σπερχειάδα,  Μαρτυρική Πόλη.

Κομβικό συγκυριακό χρονικό  σημείο για τον χαρακτηρισμό της Σπερχειάδας ως μαρτυρική πόλη και να ανακοινωθεί επίσημα, προτείνεται να είναι η ημερομηνία με την ολοκλήρωση  και παράδοση της ανάπλασης και συντήρησης του παλιού Αγίου Νικολάου,  ένα από τα  μνημεία-σύμβολα που διαθέτει, που τα ερείπια του μαρτυρούν ιστορικά το τι έγινε και τα δεινά που υπέστη η Σπερχειάδα την περίοδο 1941-1944.

Αυτή η  μάχη θα κερδηθεί, επειδή επιτέλους βρίσκει όλους τους  απανταχού Σπερχειαδίτες ενωμένους, με συμπαράσταση όλων των υπολοίπων για το δίκαιο αυτό ιστορικό αίτημα και θα δικαιωθεί και αναγνωριστεί μετά από 77 χρόνια.

Με εκτίμηση

Για την Δημοτική Κίνηση «Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας»

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  Γ. ΚΑΡΑΝΤΖΟΥΝΗΣ

______________________________________________

Η πρόταση από το Κτήμα Κουφωδένδρων:

Κτήμα Κουφωδέντρων

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΟΥΦΩΔΕΝΤΡΩΝ

 

ΠΡΟΣ

Δήμο Μακρακώμης

Υπόψιν Δημάρχου κ. Γιώργου Χαντζή

Κοινοποίηση

Κοινότητα  Σπερχειάδας

Υπόψιν Προέδρου κ. Νίκου Τζιβελέκα

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Υπόψιν Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού

Π.Ε. Φθιώτιδας

Υπόψιν Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας κ. Θανάση Καρακάντζα

 

23/8/2020

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Το Συνδιόκτητο Κτήμα Κουφωδέντρων στη Σπερχειάδα συνεδρίασαν 23/8/2020 τα μέλη του Δ.Σ. που το απαρτίζουν, για διάφορα επίκαιρα θέματα που το αφορούν. Πλέον υπάρχει νέο καταστατικό και αποφασίστηκε η έναρξη ποικίλων δράσεων προκειμένου να υπάρξει ενεργή δραστηριοποίηση επί θεμάτων τοπικού ενδιαφέροντος.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε και εν τέλει αποφασίστηκε ομόφωνα να δρομολογηθεί, προήλθε μετά από πρόταση που έκανε μέλος του Δ.Σ. και Τοπικός Σύμβουλος Σπερχειάδας και αφορά την αξιοποίηση του αλσυλλίου «Κοκκαλάκια» που βρίσκεται εντός του συνιδιόκτητου Κτήματος Κουφωδέντρων.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά  την όσον τον δυνατόν και εφικτή αξιοποίηση του ιστορικού αλσυλλίου «Κοκκαλάκια» με αφορμή τις επικείμενες δράσεις που πραγματοποιούνται για να χαρακτηριστεί η Σπερχειάδα, δικαιωματικά, Μαρτυρική Πόλη.

Η αξιοποίηση του ιστορικού αλσυλλίου  «Κοκκαλάκια» θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της πρότασης, η Σπερχειάδα να χαρακτηριστεί Μαρτυρική Πόλη. Ως γνωστόν, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στον λόφο υπήρχε πολύ ενεργό φυλάκιο με κανόνια, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης που «έβλεπε» όλη την κοιλάδα του Σπερχειού. Όμως ο εχθρός κατάφερε να το ισοπεδώσει, λόγω της υπεράριθμης διαφοράς στρατού από ξηράς και αέρος. Η έκβαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί έλληνες στρατιώτες.

Αφουγκράζοντας τους γεροντότερους, τα πεύκα φυτεύτηκαν στο αλσύλλιο για τους νεκρούς, συμβολικά κάθε πεύκο για έναν νεκρό στρατιώτη, εξού και ονομάστηκε το αλσύλλιο «Κοκκαλάκια». Άλλο ένα τραγικό γεγονός στη Σπερχειάδα, με πεσόντες στην κατοχή του 1940-45, που επιδεικνύει την γενικότερη πολεμική αντίσταση της Σπερχειάδας και που μετέπειτα ένα από τα αντίποινα  αποτέλεσε, το  ολοκαύτωμα της πόλης στις 18/6/1944.

Η ανάδειξη της συμβολικής αυτής πράξης στο λόφο, έχει ιδιαίτερη σημασία και συνάδει στην ισχυροποίηση της πρότασης και πρωτοβουλίας που γίνεται πρόσφατα να χαρακτηριστεί η Σπερχειάδα Μαρτυρική Πόλη, που έχει πλούσια ιστορία, ήταν ανταρτομάνα και οι κάτοικοι της όποτε χρειάστηκε πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα.

Επομένως, προς ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, παρέχουμε την άδεια για να αξιοποιηθεί ο χώρος και να αποτελέσει ένα διαχρονικό φόρο τιμής στους πεσόντες στρατιώτες. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ευελπιστούμε να γίνει αποδεκτή η πρόταση του Κτήματος Κουφωδέντρων και με την αρωγή σας να διαμορφωθεί το αλσύλλιο «Κοκκαλάκια» σε επισκέψιμο χώρο.

Με την αξιοποίηση του, να αποτελέσει τόπο τιμής και να αναδείξει την τοπική ιστορία της Σπερχειάδας και την αντίσταση της ενάντια στους Ναζί.

Όλοι μαζί πρέπει να συνδράμουμε και να διεκδικήσουμε να τοποθετηθούν ξανά τα κανόνια – παροχή από την Πολιτεία και από τον Ελληνικό Στρατό – ώστε να γίνει μνημείο πεσόντων, με τα ονόματα τους. Επιπρόσθετα, η διαμόρφωση του χώρου κρίνεται απαραίτητη.

Άλλωστε η ταυτόχρονη ανάπλαση του παλιού Αγίου Νικολάου και συνδυαστικά με την Καλύβα Στεφανή με την έναρξη του ένοπλου αγώνα της αντίστασης με τον Όρκο του ΕΛΑΣ, το Μουσείο Ιστορίας Αθ. και Μ. Ακρίδα με πλούσια εκθέματα, είναι μία συγκυρία που επιβάλει την ολοκληρωμένη αξιοποίηση για την Σπερχειάδα, των μνημείων της και απόδοση τιμών, με ανάδειξη της τοπικής ιστορίας του 1940-1945, που οδήγησαν τους Ναζί στο ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας.

Θεωρούμε ότι η αξιοποίηση αυτή έχει πολλά να προσφέρει τόσο αναπτυξιακά όσο κυρίως μακροχρόνια στη διατήρηση της τοπικής ιστορίας της πόλης της Σπερχειάδας, αναδεικνύοντας την Μαρτυρική Πόλη, μέσα από τις ένδοξες αλλά και τραγικές σελίδες της ιστορίας της.

Όλοι μαζί, δημότες και φορείς, να διεκδικήσουμε να χαρακτηριστεί η Σπερχειάδα, Μαρτυρική Πόλη.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Στέφος

_________________________________

Η επιστολή ενημέρωση του Τοπικού Συμβούλου γιατι δεν μπορούσε να παραβρεθεί στην συνεδρίαση

 

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Νοσοκομείο Λαμίας: Με ευλάβεια η περιφορά του Επιταφίου [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Με ευλάβεια και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας η περιφορά του Επιταφίου, Μεγάλη Παρασκευή 3/5/2024. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *